-- annonse --
Nyheter
SUKSESS: Zinedine Zidane opplever suksess med Real Madrid på nytt, i sin andre periode som trener i klubben. Her med det synlige beviset på at seriemesterskapet er vunnet, sammen med kaptein Sergio Ramos. Foto: NTB scanpix
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

Det var minst én stor forskjell på det Real Madrid Zidane returnerte til i mars 2019 sammenlignet med klubben han forlot i mai 2018: Cristiano Ronaldo hadde forlatt klubben til fordel for Juventus.
  – Verdens beste manager har kommet tilbake til klubben, var velkomstmeldingen til Zidane fra Real Madrids president Florentino Pérez.
  Oppgaven var klar: En tropp bestående av veldig mange gode spillere på toppen av sin karriere måtte gradvis fornyes og fylles opp med yngre spillere.
  ­– Det har vært vanskelig å stå på utsiden og se inn. Jeg ønsker å bringe denne klubben tilbake der den hører til, var Zidanes eget svar på oppfordring.
  Så startet han jobben. Og ved å sikre Real Madrids 34. seriemesterskap har han allerede langt på vei lykkes med lovnaden, i sin første hele sesong tilbake i sjefsstolen på Santiago Bernabeu i den spanske hovedstaden.

Stabilitet

Ett av Zidanes «gullgrep» i hans første Real Madrid-periode var at han roterte lite på laget. Han benyttet samme startoppstilling i Champions League-finalen både i 2017 og 2018. Riktignok endret formasjonen seg fra 4-3-3 til 4-4-2 med diamant på midten, men mannskapet var det samme.

Laget var også preget av et godt balansert angrepsspill. I Champions League var de målgivende pasningene jevnt fordelt mellom høyre side, venstre side og sentralt. 
  Offensive backer som Marcelo og Dani Carvajal bidro vesentlig i angrepsspillet og ga spillere som Ronaldo, Gareth Bale, Isco og Marco Ansensio gode muligheter til å true innover i banen fra sine utgangsposisjoner på kantene. 

Zidane foretrakk også å bruke spillerne i de posisjonene hvor de var aller best – så lenge som mulig. For eksempel betød det at han flyttet Ronaldo fra venstre til en mer sentral posisjon, noe både han, Karim Benzema, Isco og flere andre profiterte på. 
  I tillegg skapte dette nye rom på kantene og muligheter for Real til å dominere de områdene manageren gjerne vil de skal dominere.

Sterk på kantene

Dominans på kantene har vært et sterkt ønske fra Zidane også etter at han kom tilbake til Real Madrid. Med Ronaldo borte er også Benzemas rolle endret – nå igjen som oftest som en sterkt vandrende spiss i 4-3-3-formasjon.
  Han faller ofte ned for å tilby support til sine midtbanespillere, men spiller ofte høyere i banen enn han gjorde sammen med Ronaldo. 
  Dette også fordi flere av de nye i frontrekka- som Eden Hazard, Vinícius Júnior og Rodrigo – er på sitt beste når de kommer rundt på utsida av motstanderne, gjerne i kombinasjonsspill innover med backene Marcelo, Carvajal og Ferland Mendy.

Dette har også ført til endringer i hvordan det spilles sentralt på midten, med mer dynamikk enn den tradisjonelle treeren med Casemiro sentralt og dypere, og Modric og Kroos som mer offensive indreløpere – som preget laget de to siste gangene de vant Champions League.
  I dagens lag snus v-en på midten oftere. Valverde finner vi ofte høyere i banen, og nærmere Benzema for å gi støtte. Isco går ofte bredere i banen, og Zidanes beskjed er klar: Han ønsker sentrale midtbanespillere inn i straffefeltet så ofte som mulig. At scoringene nå er rimelig jevnt fordelt mellom mange spillere i troppen tyder på at han blir bønnhørt.  
  I sum kan det bety at Zinedine Zidane leder et lag med større fleksibilitet nå enn det laget han ledet sist – med Ronaldo på banen.

Balansert defensivt

Tilbake i 4-3-3 er det også en endring i hvordan Real Madrid forsvarer seg, både i sekundene etter at de mister ballen og i etablert forsvar.
  De forsøker fortsatt – så ofte og intenst som mulig – å vinne ballen raskt tilbake høyt i banen. Gjerne med fem spillere. I nåværende formasjon, med brede vinger, står backene ofte ikke like høyt som de gjorde da Real spilte med en diamant-formasjon på midten og to spisser. Det innebærer ofte at motstanderne må spille lengre pasninger, og at Real Madrid gjenvinner ballen litt lenger unna motstandernes mål enn tidligere. 
  Samtidig tvinger ofte kantspissene motstanderne til å spille innover i banen. Der stormer nå de sentrale midtbanespillerne fram i den andre bølgen av press, det som tidligere ble gjort av høye sidebacker da pasningene ofte kom på utsiden. 
  Når Real Madrid nå ofte holder backfireren intakt, bidrar det til at pasningene ofte effektivt stoppes og bidrar til å opprettholde det presset de ønsker – ofte ved at de får tallrike gjenvinninger etter klareringer fra hardt pressede motstandere.

Kilde: The Coaches Voice

-- annonse --