-- annonse --
Spillerutvikling
SPENNENDE: Siggi Eyjolfsson ga på Cupfinaleseminaret en spennende beskrivelse av det islandske fotballeventyret og hva som ligger bak det. Foto: IVAR THORESEN
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

 Island kom til EM - og sitt første internasjonale sluttspill noensinne - etter å ha slått fotballgiganten Nederland hjemme og borte, og etter sterke hjemmeseire mot Tsjekkia og Tyrkia.
  Dermed klarte Island, med snaut 21 000 registrerte fotballspillere, noe Norge, med over 375 000 registrerte spillere, ikke klarte.

Og nå: På den 27. kvelden i juni 2016, har de akkurat sendt mektige England ut av EM. Island gikk fra 0-1 til 2-1 på noen minutter og belønnes med kvartfinale mot Frankrike i Paris. Hvilken seier for fotballen som et lagspill. Hvilken moral. Hvilken stolthet. Hvilken fightervilje. For en kveld!
  Engelske fotballeksperter stod mandag kveld utenfor Stade de Nice og forklarte tapet som de mest ydmykende og pinlige i engelsk fotballhistorie. Dem om det.

Den islandske veien

På Cupfinaleseminaret var Lillestrøms assistenttrener og fysiske trener, Siggi Eyjolfsson, hentet inn for å beskrive og forklare det islandske eventyret – eller den islandske veien, om du vil.
  Eyjolfsson var også teknisk direktør og sjef for trenerutdanningen i Det islandske fotballforbundet fra 2002 til 2014, så han har definitivt førstehånds kunnskap om det arbeidet som er gjort.
  – Vi er mindre enn Akershus, men større enn Bergen, sier Siggi Eyjolfsson for å sette størrelsen på islandsk fotball i et nærmere og svært begripelig perspektiv.

Skrytelista handler dessuten om mer enn et A-landslag som for første gang er kvalifisert til et sluttspill.
  • Islands kvinnelandslag er rangert som nummer 19 i verden på FIFA-rankingen, har vært kvalifisert for to internasjonale sluttspill de siste seks årene, og ble nummer to i Algarve Cup i 2011.
  • Island har rundt 70 profesjonelle spillere ute i internasjonale ligaer, blant annet er det 13 islandske spillere i Tippeligaen.
  • Island har 20 spillere som er 19 år eller yngre ute som proffer i europeiske klubber.
  • De siste åtte årene har islandske landslag på jente- og guttesida, fra U17 til A-landslag, kvalifisert seg til internasjonale sluttspill åtte ganger.

Hva er hemmeligheten?

Hva er hemmeligheten? Hva gjør de på Island som ikke vi får til? Eller er det bare tilfeldigheter?
  Siggi Eyjolfsson bruker noen eksempler for å forklare.
  – På Vestmannaeyjar bor det 4 200 mennesker. Og enkelte år er det kanskje så få som 15 barn i et årskull. Likevel har IBV fått fram noen av de beste spillerne vi har hatt i dette landet, sier Eyjolfsson og viser fram et knippe spillere – både jenter og gutter – som har tatt steget fra IBV til den internasjonale scenen.

Differensiering og hospitering

– Det handler alltid om å utvikle de spillerne du har. Vi må utvikle alle, ikke bare de beste. Det er fokus på coaching av alle, ikke bare noen. Samtidig står differensiering og hospitering sentralt. De beste flyttes opp og gis nye utfordringer på nivået over. De beste jentene trener med guttene, og alle oppfordres om å trene ekstra på egen hånd, fortsetter Eyjolfsson og trekker fram enda et klubbeksempel:
  – Akranes har 6 700 innbyggere. De siste 30 åra har 30 spillere gått rett fra IA Akranes til profesjonell fotball i utlandet.
  På den lista står kjente personligheter og toppspillere som Teitur Thordarson, Bjarni Sigurdsson, Arnar Gunnlaugsson, Bjarki Gunnlaugsson, Bjørn Bergmann Sigurdarson og Eyjolfsson selv. Han spilte blant annet en periode i engelske Wallsall.

Toppklubben Breidablik har gjennom sitt program utviklet 19 spillere som har reist videre til større klubber i Europa de siste åtte årene.
  Hele forklaringen ligger neppe i åpenbare grep som å «se alle», ikke bare de beste, differensiering, hospitering og å utvikle de spillerne du har.
  Det gjør vi i Norge også. Det er mulig de gjør det bedre på Island, men det må være noe mer?

Trenerne utdannet og betalt

– Vi har ingen frivillige eller foreldretrenere. Alle trenere får betalt og 90% av dem har trenerutdanning. Kvalifiserte trenere jobber med spillerne fra dag én, med fokus på å utvikle de tekniske ferdighetene fra starten, sier Siggi Eyjolfsson.
  Han peker dessuten på betydningen av at kommunene sørger for anleggene, klubbene driver dem gjennom å sørge for aktiviteten.
  – Så skal vi ikke glemme den islandske mentaliteten. Vi er vant til å jobbe hardt, sier LSK-treneren.

Jevnbyrdighet

Han påpeker nok en gang hvor sentralt differensiering og jevnbyrdighet står i organiseringen av unge fotballspillere på Island.
  – Spillerne trener og spiller sammen mot jevnbyrdig motstand. Det er sjelden vi ser store seire og stygge tap. Gruppesammensetningen evalueres jevnlig og spillerne flyttes opp og ned i takt med egen utvikling.
  – Det er helt å OK å sette venner sammen i miksede grupper ved enkelte anledninger, men inndeling etter nivå for å få jevnbyrdighet er normen og er en mye mer effektiv måte å utvikle spillere på, sier Siggi Eyjolfsson.

Godt utdannede trenere

Islandsk fotball kan dessuten slå i bordet med god statistikk når det gjelder trenere og utdanning.
  • 67,1% av aktive hovedtrenere på Island har minimum UEFA B-lisens.
  • 28,3% har UEFA A-lisens eller høyere utdanning.
  • 89,8% har fullført minst første del av UEFA B-lisensutdanningen.

Island har i tillegg opplevd et løft på anleggssiden, noe som gjør det vesentlig enklere å trene og spille med høy kvalitet hele året. Landet har sju full size fotballhaller, 12 mindre haller, 23 kunstgressbaner og 136 mindre spilleflater.
  Tallene høres kanskje ikke umiddelbart imponerende ut i norsk målestokk, men fordelt på rundt 20 000 spillere blir dekningen meget god.
  – Hallene har hatt enorm betydning. De brukes av alle aldersgrupper og både jenter og gutter. De er åpne for alle, og endelig kan vi spille fotball året rundt på Island, sier Eyjolfsson.

I tillegg subsidierer kommunene opp mot 2 000 kroner av en årlig deltakeravgift på fra 3 000 kroner til rundt 5 000 kroner, avhengig av alder.
  Deltakeravgiften går hovedsakelig til å lønne trenere.

Starter tidlig og trener mye

En annen faktor som kan forklare Islands fotballsuksess handler om trening og aktivitet. På Island starter den organiserte treningen tidlig, og det trenes mye.
 Eyjolfsson forteller om 1-2 treninger i uka for aldersgruppa 4-6 år, det øker til 2-3 ganger i uka for 6-10-åringene, 10-14 år trener 3-4 ganger i uka, mens det øker til 4-6 organiserte økter i uka for aldersgruppa 14-18 år.
  I voksenfotballen trenes det 5-8 timer i uka med laget.

– I tillegg er det utdanna fysiske trenere som har kroppsøving på skolen to ganger i uka for alle fra 6 – 19 år. Dessuten må alle barn på Island lære å svømme – én time i uka fra de er 6 til de blir 17 år, forklarer Siggi Eyjolfsson.
  Totalt gir dette ganske mye aktivitet i løpet av uka.

Teknisk fokus

Det islandske fotballforbundet har fokus på å stimulere til ekstra trening for å utvikle de tekniske ferdighetene hos unge spillere. Fotballforbundet gir ut en egen DVD til alle spillere opp til 16 år, med over 100 øvelser og intervjuer med A-landslagsspillere.
  Dette for å stimulere og motivere til egen øving på dribling, pasning, mottak, headinger, skudd og avslutningsteknikker.
  – Våre beste spillere startet å trene i 4-6 årsalderen. De spilte jevnlig på lag over sin aldersgruppe, drev mye med egentrening med ball, prøvde seg i et par andre idretter – mest populært var basketball, håndball og friidrett. Men dette kom i tillegg til fotballen og alle kuttet ut andre idretter i 12-16 års alderen, forteller Siggi Eyjolfsson.

Mentalt sterke

Han viser også til flere forskningsprosjekt som er gjort for å underbygge og forklare det islandske fotballeventyret – og ikke minst den islandske mentaliteten.
  En undersøkelse blant 116 islandske toppspillere – tidligere landslagsspillere på aldersbestemt nivå og spillere med A-landskamper – viste at A-landslagsspillerne scoret bedre på de fleste mentale faktorer, og spesielt på det som gikk på å være dedikert i rollen som toppfotballspiller.

Eyjolfsson trekker fram en uttalelse fra Henning Berg – som har trent mange spillere fra Island i flere ulike klubber, for å underbygge.
  – Den mentale innstillingen er det første du legger merke til med islandske spillere. De gjør alltid sitt beste, de jobber hardt på trening og er mentalt sterke. De takler presset og opptrer som ekte profesjonelle, sa Berg til Morgunbladid i 2007.
  Teitur Thordarson viser til mye av det samme, og Eyjolfsson mener disse faktorene også er årsaken til at så mange islandske spillere er blitt kapteiner for sine klubber i Europa. De er ledere.
  – Mentalitet, tankesett, engasjement, selvtillit og selvdisiplin ble løftet som de viktigste suksessfaktorene for en topputøver i en undersøkelse blant toppidrettsutøvere på Island, avslutter Eyjolfsson.
  Det er en god på beskrivelse på hva som kjennetegner mange gode fotballspillere fra Island.

Kommentarer (0)

There are no comments posted here yet
-- annonse --