-- annonse --
Trenerutdanning
PÅ BESØK: Lars Lagerbäck, Dan Eggen og Per Joar Hansen sammen med deltakerne på UEFA PRO-lisens. Foto: Bildbyrån/fotball.no
Gjest
Av Christer Madsen, fotball.no

Nylig var det ny samling for deltakerne på UEFA PRO-utdanningen, men denne gangen var det ikke det som skjer på gressmatta som var hovedfokus. Hvordan håndtere media og andre faktorer utenfor banen var teamet. I den forbindelse fikk deltakerne besøk av landslagssjef Lars Lagerbäck og assistenttrener Per Joar Hansen, som delte sine erfaringer og råd.  
  – Hvis man ikke klarer å håndtere media fungerer man ikke like bra som trener heller, så sånn sett er det viktig. Det er viktig å se på det som en del av jobben man skal gjøre, men heller ikke som en altfor viktig del av den, sier Lars Lagerbäck til fotball.no

Holder seg unna sosiale medier

Han synes det var fint å kunne fortelle trenerkollegaene om sine erfaringer. 
  – Det viktigste budskapet er kanskje at man må forsøke å innse at vi har ulike roller. Vi vet at de har et kommersielt krav på seg og skal selge sine produkter. Så gjelder det å innse hvem man skal lytte på. Og jeg tror ikke man skal lytte på media, siden de har en rolle i dette. Man trenger ikke å følge med på alt og jeg vil i alle fall at man holder seg unna sosiale medier, sier Lagerbåack. 
  70-åringen påpeker at han, med noen få unntak, ikke har noen problemer med journalistene. 
  – Nå vet jeg ikke hva de synes, men mitt forhold til media er ganske bra. Media generelt har en veldig viktig oppgave, så jeg har respekt for jobben som de skal gjøre, sier han. 

Mens Lagerbäck snakket om media, tok Per Joar Hansen for seg klubbperspektivet og snakket om at å være trener i en toppklubb i dag har blitt annerledes. 
  – En engelsk trener sa at utfordringen i dag var å bygge flyet mens det er i lufta og det synes jeg var godt oppsummert. Man skal vinne hver søndag, i tillegg til at man har mange påvirkningsagenter rundt som man må håndtere. Det er eiere, supportere, sponsorer og ikke minst media på ulike plattformer. Som trener i dag er det ikke bare det fotballfaglige arbeidet, du skal også lede oppover og nedover. Det er veldig kompleks å være trener i en toppklubb, og det delte jeg noen erfaringer rundt, forteller Perry. 

Deltok på pressekonferanse

I forkant av seansen var deltakerne tilstede under pressekonferansen da Lagerbäck og Hansen tok ut troppen til kampene mot Spania og Sverige. I tillegg besto programmet av medietrening, der de ble "grillet" etter en kamp, og deltakelse på styremøte der de måtte både prøve å selge seg inn for en jobb og stå til rette for svake resultater.
  – Jeg synes det var veldig bra og interessant å få være en del av pressekonferansen i forkant. Høre på hva de sa der og så få de inn i den seansen i etterkant. Det var veldig givende for alle som var der. Det er inspirerende å høre på en som har vært så lenge i gamet som Lagerbäck og som har så mye å tilføre, sier Kenneth Dokken. 
  Notodden-treneren var en deltakerne og gir mye ros både til landslagstrenerne og samlingen generelt. 
  – Jeg er glad for at vi har en landslagssjef som er så åpen og ønsker å dele arbeidet de gjør. Både Lagerbäck og Perry ga et veldig bra innsyn i hvordan de jobber.

– Viktig å fremstå troverdig

– Det som skjer utenfor banen har også blitt en svært viktig del av fotballen. Slik mediebildet har blitt så er håndtering av det viktig. Det samme at vi trenere er forberedt i gangen i prosesser der man kan få sparken. Det er ikke ofte man får brukt tid på å tenke over slike ting, så at NFF har lagt det inn her er helt strålende. De klarte også å gjøre det veldig realistisk. Jeg merket at jeg fikk opp pulsen underveis, sier Dokken.
  Den tidligere eliteseriespilleren mener det er viktig å fremstå troverdig i slike situasjoner.
  – Man må tro på det man sier. Være den man er og ikke den mottakeren ønsker at man skal være, mener han. 

Bredt spekter av temaer

Seksjonsleder for trenerutdanning i NFF, Dan Eggen, understreker også nytteverdien av en slik samling.
  – PRO-lisens er lagt opp slik at innholdet er ment å ha et bredt spekter av temaer. Det er veldig mange utfordringer en hovedtrener står ovenfor. Ikke bare på banen, men hvordan man håndterer en rekke faktorer som lederskap når det gjelder klubborganisasjon, trenerteamet og spillerne, og presse og media. Da er denne samlingen viktig for hvordan du fremstår som hovedtrener for styret og for pressen, sier Eggen. 
  – Hele trenerutdanningen er veldig praksisnær og i enhver setting prøver vi å nærme oss det vi må håndtere. Derfor viktig at vi fikk sett pressekonferanse med Lars og Perry, at vi fikk høre med dem hva de vektlegger, og at vi fikk høre med Svein Graff som medieansvarlig. Det er nyttig å ha egne ressurser på huset man kan bruke og gi deltakerne en bevissthet på disse temaene, fortsetter han. 

  Seksjonslederen forteller at tilbakemeldingene har vært veldig gode. 
  – Deltakerne her har vært enormt motivert og flittige. Det å komme i et miljø med likesinnede i en sånn setting er nyttig, og det å praktisere slike ting, er gull, sier Eggen.

Følgende deltakere er med på UEFA PRO-lisens:

 • Børje Sørensen
 • Håkon Grøttland
 • Kenneth Dokken
 • Kjetil Knutsen
 • Kristjan Gudmundsen
 • Mikkjal Thomassen
 • Oli Stefan Floventsson
 • Alexander Straus
 • Thomas Dahle
 • Vanja Stefanovic
 • Jørgen Isnes
 • Tarjei Smågesjø
 • Haakon Lunov
 • Amund Skiri
 • Bjarte Lunde Aarsheim
 • Arild Sundgot
 • Lars Petter Andressen
 • Øyvind Leonhardsen
-- annonse --