-- annonse --
Trenerutdanning
STORSAMLING: 15 deltakere på UEFA PRO-lisenskurset og ti deltakere fra Prosjekt kvinnelige topptrenere var samlet i Oslo i oktober. Foto: Christer Madsen/fotball.no
Gjest
Av Thomas Brekke Sæteren/fotball.no

– Det er en historisk samling, sier Pål Arne «Paco» Johansen.
  – Nå er vi i takt med verdigrunnlaget vårt. Sterkere sammen er mer enn en hashtag. Det begynner å vise seg veldig på landslagene, nå viser det seg også til gagns på trenerutdanningen. 

– Det er ikke bare solskinnsdager som fotballtrener

UEFA PRO-lisens er Europas høyeste offisielle trenerutdanning. Utdanningen retter seg mot trenere som har potensial og ambisjon om å være hovedtrener i nasjonal og internasjonal toppfotball, og temaer som behandles på NFF UEFA PRO-lisens er knyttet tett opp mot trenerens reelle utfordringer på fotballens toppnivå.

Stabæk-trener Eirik Kjønø er en av årets deltakere på UEFA PRO-lisenskurset. 
  – Det er inspirerende. Her er vi en del av et fagmiljø der alle ønsker hverandre godt. Det er et trygt og godt rom å komme inn i, sier han.
  – Her har vi dyktige fagledere som gir oss mye kunnskap og fine kolleger som bryr seg og som man kan sparre med. Det er vanskelig å ta seg tid til å få påfyll og til å hente ny kunnskap i hverdagen, men det får vi mulighet til her og det er veldig fint å møte andre trenere som er i samme situasjon.

Kjønø leder et Stabæk-lag som kjemper for å holde plassen i Eliteserien.
  – Vi er midt i en sesonginnspurt der mange kjemper om opprykk og nedrykk, sånn sett er det vanskelig, men det er også fint å komme seg litt vekk og til et nytt miljø. Det er tøffe dager her, men det gir ekstremt mye læring og erfaring.
  – Det er ikke bare solskinnsdager som fotballtrener, noen dager er mørkere enn andre. Det handler det om å snu det, komme seg ut av det og å få resultater. 

– Vi må ha forståelse for hverandres rolle

Prosjekt kvinnelige topptrenere startet opp i 2018 og pågår i fem år. Det er et skreddersydd løp som skal føre til en kompeteanseheving og åpne dører for kandidatene. 

Ti trenere er med på prosjektet, blant dem Eline Torneus. 
  – Det er utrolig kult å være på kurs med folk jeg har vokst opp med å se på tv og få høre deres erfaringer både fra å trene herre- og damelag, sier hun. 
  – Samlingen gir masse inntrykk og erfaringer, det er så rått å høre på det som blir fortalt fra et langt liv i fotballen både som spiller og trener. For meg handler om å lære av de andres ledelsesfilosofi og se hvordan jeg kan implementere det i min hverdag.

Torneus er utviklingssjef i Røa Fotball Elite i tillegg til at hun jobber for Eurosport. 
  – Vi har blant annet jobbet med mediehåndtering på denne samlingen og det har vært veldig interessant å se det fra begge sider. Vi må ha forståelse for hverandres rolle. 

– Skal finne sin egen unike treneridentitet

Etter at hovedområdene «Spillet» og «Metodikken» var tema for de første samlingene har de denne gangen jobbet med «Ledelsen av menneskene».
  – Det har vært tema for begge gruppene og derfor har det vært veldig flott å ha dem her sammen. Det har beriket totalen her. Vi snakker om ledelse oppover, sideveis, nedover, utover og innover, forteller Paco.
  – De har fått trent på å møte styremedlemmer i jobbintervjusettinger, de har vært på en investormiddag og de har jobbet både med formelle og uformelle maktstrukturer. Vi har også hatt medietrening og jobbet med teamledelse, kampledelse og ledelse av spillergruppa.
  – Kjernen er at trenerne skal være seg selv. De skal finne sin egen unike treneridentitet. 

Hver dag på samlingen har startet med et bærekraftforedrag.
  – Vi er veldig opptatt av bærekraft i NFF. Det å være sterkere sammen på tvers av ulike lag, kjønn og bakgrunn er veldig bærekraftig. VI har dratt mye nytte av det, kanskje enda mer enn jeg hadde håpet på.

– Et stort lagarbeid i eliteavdelingen

Nils Lexerød er seksjonsleder i Seksjon topptrenerutdanning og kompetanseutvikling i NFF.
  – Å gjennomføre disse kursene er et stort lagarbeid i eliteavdelingen, det er mange som bidrar som foredragsholdere, veiledere og med andre oppgaver som er nødvendige for å få gjennomført kursene, forteller han.
  – En stor takk til alle som har bidratt.

NyttigNYTTIG: Eline Torneus er en av trenerne som er med på Prosjekt kvinnelige topptrenere. Foto: Christer Madsen/fotball.no

-- annonse --