-- annonse --
Trenerutdanning
PRAKSIS: Amund Skiri er av 18 trenere som er i gang med UEFA Pro-utdanningen. Foto: Thomas Brekke Sæteren/fotball.no
Gjest
Av Thomas Brekke Sæteren, fotball.no

UEFA Pro-lisens er Europas høyeste offisielle trenerutdanning. I oktober i fjor startet et nytt kull på utdanningen og i helgen var de 18 topptrenerne samlet for andre gang.
  – På denne samlingen fokuserer vi på treneren på feltet og evnen til å få best mulig påvirkning på en spillergruppe ut fra et tema. Det er en stor utfordring. Trenerne får kort tid med en spillergruppe de ikke kjenner fra før, sier fagansvarlig for trenerutdanning i NFF, Dan Eggen.
  – Alt er lagt til rette for at det skal være økter med høy kvalitet som er utfordrende, men også veldig morsomme å planlegge og evaluere. Alle øktene blir filmet før de blir evaluert og diskutert i etterkant. Trenerne er delt i grupper og jobber fra morgen til kveld i tre dager for å få mest mulig ut av samlingen.

– Krever mye

I Vallhall og LSK-hallen ledet trenerne to økter hver i løpet av helgen med lag fra blant annet OBOS-ligaen og Toppserien.
  – Vi har fått veldig god hjelp av klubbene i Oslo-området. De hjelper oss og stiller med lag til treningene. Det er gode lag som får en annen påvirkning her enn de får i hverdagen, forteller Eggen.
  Klubbene som deltok på øktene var Lyn, Follo, Kolbotn, Kjelsås, Strømmen, LSK, Skeid, Frigg, KFUM, Oppsal og Lørenskog.

UEFA Pro-utdanningen retter seg mot trenere som har potensial og ambisjon om å være hovedtrener i nasjonal og internasjonal toppfotball, og temaer som behandles på NFF UEFA Pro-lisens er knyttet tett opp mot trenerens reelle utfordringer på fotballens toppnivå.
  – Denne samlingen er omfattende og krever mye. Trenerne må gi av seg selv og kanskje føle at de er litt på dypt vann i perioder. De må være gode til å ta innspill og kritikk og det synes jeg de er flinke til, forteller Eggen.
  – Om de er flinke under forholdene de har her, har de veldig gode forutsetninger for å være gode når de er tilbake i sine vanlige omgivelser der de har lang tid og en spillergruppe de kjenner godt.

Påfyll av kompetanse

Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen er en av 18 trenere som var i aksjon i helgen.
  – Det er en spennende utfordring. Vi får 25 minutter med et lag vi vet veldig lite om. Jeg føler jeg traff godt med Strømmen i den første økta, mens jeg ikke lyktes like godt med Oppsal i den andre økta. Sånn er det av og til og det er godt å kjenne litt på det også, sier han til fotball.no.

I løpet av kurset har Knutsen og kollegaene syv fellessamlinger, hvorav tre er utenlands. I tillegg skal de ha klubbesøk med praksis, trening og kamp, både som vert i egen klubb og som besøkende hos andre deltakere på utdanningen.
  – Det viktigste for meg med dette kurset er å få påfyll av kompetanse, utvikle lederrollen og å få internasjonale referanser. Her får vi innblikk i hva de beste gjør, forteller han.
  – I tillegg gir det mye å være sammen med kollegaer og utveksle erfaringer med folk som jobber i andre toppklubber. Det er krevende å kombinere hovedtrenerjobben og dette kurset, men jeg stiller tøffe krav til spillerne og jeg har godt av å kjenne på slike krav selv.

– Det er spennende og lærerikt

I helgen jobbet Bodø/Glimt-treneren blant annet sammen med Amund Skiri.
  – Det er en spennende og lærerik samling. På disse øktene må vi være skjerpet og godt forberedt. Med så korte økter med en gruppe vi ikke kjenner er det viktig at vi er tydelige og kommuniserer godt. Her får vi testet oss som trenere og ledere, sier Skiri som har vært hovedtrener i Herd og assistenttrener i Vålerenga etter at han la opp som spiller. Nå er han toppspillerutvikler i AaFK.
  – Hovedtrenerrollen er ikke ny for meg, men det er andre her som har mer erfaring enn meg så jeg prøver lære så mye som mulig fra de andre på hver økt. Jeg reflekterer over det jeg selv gjør og på tilbakemeldingene jeg får. Kurset gir oss påfyll som gjør oss til bedre trenere og ledere.

Underveis ble trenerne som ledet øktene, filmet og studert nøye av de andre deltakerne, samt egne veiledere fra NFF. I etterkant ble øktene gjennomgått på video og diskutert sammen med flere av de andre deltakerne.
  – Det er veldig nyttig. Alle har en tanke om hvordan vi er, men her får vi en tilbakemelding fra fagfolk på hvordan vi faktisk fremstår og det gjør at vi kan bli tydeligere og skarpere på feltet, sier Skiri.

 

uefa pro KnutsenDELTAKER: Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen er en av deltakerne PÅ UEFA Pro-lisens utdanningen. Foto: Thomas Brekke Sæteren/fotball.no

-- annonse --