-- annonse --
Trenerutdanning
SENTRAL: Bo Folke Gustavson i NFF er sentral i grasrottrenerutdanningen.Foto: Terje Skeie
Gjest
Av Norsk Tipping

  • Artikkelen er hentet fra Fotballtreneren nr. 3/2020.

Da korona slo innover oss påvirket det selvsagt også fotballen og trenerutdanningen. På kort tid før påske utarbeidet NFF og Norsk Tipping nye Grasrottrenerkurs digitalt, som ble tilbudt gratis så lenge det var stopp i den organiserte fotballaktiviteten.

Interessen var stor. Cirka 2 000 påmeldte fordelt på 90 kurs viser at engasjementet er høyt for å ta trenerkurs. 

– Et veldig bra tiltak 

Fredrik Hole fra Charlottenlund Fotball i Trondheim er en av deltakerne på kurset.
  – Jeg meldte meg på for å fortsette veien til å fullføre grasrottrenerkursene. Nå har vi hatt en gjennomføring med virtuelt klasserom, og det synes jeg har fungert utmerket. Et veldig bra tiltak og jeg er imponert over hvor fort NFF klarte å få i gang dette, sier Hole.
  – Det er veldig positivt og kunne benytte denne tiden med redusert aktivitet til å bygge på med kompetanse, samt å få høre hva andre gjør i disse tider. Jeg håper også at de fortsetter å tilby slike kursformer. I en travel hverdag kan det være vanskelig å prioritere kursing, men ved å ta deler av kursene online gjør det at flere tar seg tid, fortsetter han.

Også Anita Bakken fra Trysil er glad for å få muligheten til å ta trenerkurset i en tid der ingen fotballkamper spilles. Hun har trenerutdannelse i håndball og er trener for J11-lag der, i tillegg til å være lagleder for G16-lag i fotball.
  – At det ble lagt ut virtuelt gjorde det veldig mye enklere for meg å få plass til det i en hektisk hverdag. Jeg har tatt del 1 og 2 tidligere, men dessverre ikke tatt meg tid til de siste delene. Jeg synes det er fint å få fullført hele løpet og har tenkt til å ta del 4 også så fort som mulig, sier hun.

NFF positivt overrasket over påmeldingen

Fagansvarlig for barn og ungdom i NFF, Bo Folke Gustavson, synes det er ekstra hyggelig med den gode oppslutningen. 
  – Som vi håpet, viste det seg at det sitter mange nye og allerede erfarne fotballtrenere der ute, som nå har tid til å få påfyll av formell trenerkompetanse. Det at vi skulle få så god oppslutning kom nok litt overraskende på oss alle. Det er selvfølgelig veldig hyggelig, forteller han.

Folke Gustavson håper også at dette er noe som vil komme barne- og ungdomsfotballen til gode i lang tid fremover.
  – At vi klarer å utnytte en ekstremt utfordrende situasjon ute i klubbfotballen til noe positivt, er vi veldig glade for. Så er jeg sikker på at dette vil styrke vår barne- og ungdomsfotball på sikt. Nettopp økt kompetanse i bredden, er jo en av våre viktigste satsingsområder, fortsetter han. 

Heier på treneren 

Samarbeidet mellom Norges Fotballforbund, Norsk Fotballtrenerforening og Norsk Tipping håper å bidra til flere og bedre trenere. Partene har et felles mål om få økt fokus rundt trenerrollen og viktigheten av denne i samfunnet. 

NFF ser store fordeler med samarbeidet og Gustavson sier at:
  –Vårt samarbeid og partnerskap med Norsk Tipping har vært helt avgjørende for utvikling av dagens Grasrottrener-utdanning. Det har gjort det mulig å legge til rette for kvalitativt bedre kurs gjennom e-læring og andre pedagogiske hjelpemidler. Vi ser også at det kvantitativt har gjort en kjempeforskjell, med nesten 11 000 gjennomførte kursdeltagere i 2019. Vårt videre samarbeid ned Norsk Tipping på trenerutdanning, vil derfor legge til rette for at vi kan levere både bedre utdanning, og å få med flere i tiden som kommer.
  – NFF og Norsk Fotballtrenerforening har en lang samarbeidshistorie, at en nå har klart å knytte de sammen med Norsk Tipping og NFF rundt Grasrottrener utdanningen spesielt, vil kunne hjelpe tusenvis av trenere i årene fremover.

– Vi vet at klubbenes økonomi er utfordrende etter nedstengning og avlyste arrangementer. Vi håper likevel at klubbene ser viktigheten av å prioritere formell kompetanse gjennom å sende trenerne sine på trenerkurs. NFF og Norsk Tipping tilbød alle gratis online Grasrottrenerkurs i april og mai - det har vi ikke kapasitet til å fortsette med - men vi jobber for å finne løsninger for fortsatt lett tilgjengelige kurs. De «klubbnære» kursene blir spesielt viktige fremover, avslutter Bo Folke Gustavson.

Selve ryggraden

– Grasrottrenerne over det ganske land, er selve ryggraden i fotballen som folkebevegelse. Dette er mennesker som gir tid, engasjement og kjærlighet tilbake til fotballmiljøene som betyr så mye for barn og ungdommer. Derfor er enhver form for investering i kunnskap, oppmerksomhet og engasjement rundt rollen som grasrottrener – helt avgjørende for at vi skal opprettholde den kvaliteten som er nødvendig. Norsk Tipping sitt bidrag til dette trenerløftet er inspirerende og avgjørende. Vi som trenerforening synes det er flott å være en sentral samarbeidspartner til Norsk Tipping, sier daglig leder Teddy Moen i NFT.

Norsk Tipping mener at treneren er den viktigste rollemodellen på idrettsanleggene i Norge. 
  – Nå er trenerne, om mulig, viktigere enn noen gang for å skape de gode miljøene, trygge møteplassene og tilrettelegge for god aktivitet. Derfor var det utrolig bra at NFF, i samarbeid med oss i Norsk Tipping, klarte å snu oss rundt og gjennomføre digitale Grasrottrenerkurs for nesten 2 000 deltakere i vår. Det sier mye om hvor sterk frivilligheten er i Norge, og ønsket om å tilegne seg mer kompetanse og bidra til en bedre idrettshverdag i breddeidretten, sier Preben Stai, rådgiver Samfunnsansvar, sponsor og event i Norsk Tipping.
  – Norsk Tipping ønsker å være en støttespillere for trenere. Vi ønsker å være med og heve anerkjennelsen og status av det å være trener, og ikke minst øke stoltheten for alle Grasrottrenere. Sammen med samarbeidspartnerne våre ønsker vi å gjennomføre ulike aktiviteter og tiltak som skal være med å gi Grasrottrenere motivasjon, inspirasjon, tips og kompetanseløft.

-- annonse --