-- annonse --
Trenerutdanning
TRENERKURS: Trenerne på NFFs UEFA PRO-lisenskurs måtte gjennom mange tøffe utfordinger da management og klubbdrift sto på programmet forrige uke. Foto: Anders Mjaaland/NFF
gjest

20 trenere er allerede godt i gang med UEFAs høyeste offisielle trenerutdanning - UEFA PRO-lisens i regi av NFF. Forrige uke var de samlet på Ullevaal stadion i fem dager, i det som var gruppas andre sammenkomst så langt i år.
Utdannelsen er delt inn i forskjellige læringsforløp, og denne gangen var det "klubbdrift og management" som sto på agendaen. Det innebærer alt fra medietrening, til håndtering av klubbstyrer, sponsorerer og supportere.

– Jeg synes denne uken her har vært veldig bra. Jeg koser meg med mange nye impulser, og lærer mye sammen med de andre på kurset, sier deltaker og Kristiansund-trener Christian Michelsen til fotball.no.

Tøffe styremøter

Torsdag var det klart for kanskje den tøffeste dagen for UEFA PRO-lisenskandidatene:
Seks kandidater ble kalt inn til et styremøte i forbindelse med ansettelse av ny hovedtrener, mens de resterende deltakerne måtte i krisemøte med sin respektive klubb.

Alle seansene i styrerommene ble filmet direkte (i samarbeid med Ullevaal Media Center) og evaluert av trenerne på gruppa, samtidig som kandidatene selv fikk utlevert en video av sin egen prestasjon i etterkant. I tillegg kom styremedlemmene med konstruktive tilbakemeldinger rett etter at ansettelse/krisemøtet var overstått.

– At vi klarer å gjøre dette så realistisk og avansert som mulig, er et resultat av en god organisasjon. Det finnes mye god kompetanse på forskjellige områder, som er gunstig i en slik setting. Tiltaket er nokså unikt, og det er ikke mange andre land som har det slik. Selv om mange snakker om å være så praksisnære som mulig, har jeg ikke opplevd at noen tar det til det skrittet her – ikke på dette feltet.
Det sier kursleder Dan Eggen, som jobber som seksjonsleder for trenerutdanningen i Norges Fotballforbund. Han mener det har vært noen krevende oppgaver trenerne har gjennomgått denne uka.

De fiktive klubbstyrene bestod av ledere fra NFFs egne sponsorer, fra forbundet selv, samt ytterligere kompetanse utenifra. Blant andre Hallvar Thoresen fra Rosenborg, Linda Eng fra Norsk Tipping og Petter Svendsen fra Telenor.

Bevisstgjør utfordringene

Eggen mener det er svært nyttig at trenerne, til tross for ulike erfaringer så langt i jobben, får øvd på denne typen problemstillinger. Han mener ikke alle kan være like gode på akkurat denne delen av yrket, men at det likevel er med på å skape en bevisstgjøring i det som kan være en tøff hverdag som topptrener.
– Kommer du i et ansettelsesmøte, er det vinn eller forsvinn. Etter et krisemøte er det veldig ofte forsvinn. Du skal møte opp på noe som er veldig viktig, men du har kanskje aldri vært med på det før, forberedt deg på det, øvd på det, og vært bevisst på det. Det får man gjort her, sier Eggen.

– Det er forskjellig etter hva slags erfaring de har. Noen har kanskje vært med på lignende møter tidligere, mens andre kanskje har sine sterkeste sider på andre ting enn dette. Det er uansett veldig viktig at det danner en bevisstgjøringsprosess om at dette er en faktor i yrket. Du kan ikke velge om du vil ha en relasjon med styret eller ikke – det har du. Det er opp til deg selv hvordan du vil håndtere den relasjonen. Det samme gjelder den man har med pressen og supporterne, legger han til.

Som en gulrot til kursdeltakerne, ble én av de seks kandidatene som var inne til ansettelsesmøte, tilbudt jobben de søkte på. På samme måte klarte én på hver gruppe av trenerne som var innom krisemøtet, å beholde jobben sin.

Møter motgang

Kristiansund-trener Christian Michelsen har ikke vært hovedtrener lenge, men nyter om dagen stor suksess i toppen av Obos-ligaen. Han synes det var veldig spennende å bli utfordret i møtet med klubbstyret og media.
   – Jeg tror alle i dette yrket er klar over at motgangen, nesten uansett, vil komme en gang. Det handler om å gjøre den så kort som mulig. Men det er et tøft yrke, så mann må tåle og stå i det. Jeg håper selvsagt å unngå situasjoner som dette på en stund. Men det er en del av fotballen og sånn sett er dette veldig fin erfaring å ha med seg, sier Michelsen like etter å ha vært inne til "krisemøte" med styret.
   – Det var en spennende oppgave. Interessant og morsomt. Man blir stilt overfor noen utfordringer, og så er det opp til treneren å komme med en overbevisende nok måte å fullføre sesongen på, legger han til.

Dan Eggen er strålende fornøyd med den andre UEFA PRO-lisenssamlingen i år, og er full av ros til trenerne som skal ta UEFAs høyeste trenerutdanning.
– De er nysgjerrige og sosiale. Det er flotte gruppesammensetninger, og de får utvekslet erfaringer, sier han.
– Vi kan lage så gode pensum, fagplaner og foredrag som bare det, men den aller største kvaliteten med sånne type kurs, er deltakerne selv, avslutter Dan Eggen.

FAKTA
Utdanningsbeskrivelse UEFA PRO-lisens:
UEFA PRO-lisens er Europas høyeste offisielle trenerutdanning. Vi i NFF har herved gleden av å tilby en revidert utgave av utdanningen. UEFA PRO-lisens retter seg mot trenere som har potensial og ambisjon om å virke som trener innen toppfotballen, primært som hovedtrener/manager.
Formålet med utdanningen er å øke deltakernes kompetanse for optimalisering av prestasjoner på nasjonalt og internasjonalt elitenivå. Form og innhold reflekterer et individbasert, praksisnært fokus, i tillegg til at relevante teoretiske temaer inngår. Innhenting av internasjonale referanser er likeledes en viktig del av utdanningen.
  Temaer som behandles på utdanningen er knyttet tett opp mot trenerens reelle utfordringer på fotballens toppnivå.

I løpet av et 18 måneders læringsforløp tematiseres følgende:
• Fotballfaglig kunnskap
• Læringskompetanse
• Ledelse av prestasjonsgrupper på trening, i kamp og på øvrige relevante arenaer
• Klubbdrift/management
• Egen identitet og utvikling som trener

Prolisens2DIREKTE: Dan Eggen følger trenernes møter med "klubbstyrene" fra UMCs produksjonslokaler. Foto: Anders Mjaaland/NFF

-- annonse --