-- annonse --
Trenerutdanning
BREDE SMIL: Smilene satt løst på den siste dagen på UEFA PRO-lisens kurset. NFF-ansvarlig Dan Eggen til venstre. Foto: Håkon Meisingset Solheim/fotball.no
Gjest
Av Håkon Meisingset Solheim, fotball.no

UEFA PRO-lisens er Europas høyeste offisielle trenerutdanning. Denne helgen var de 18 trenerne som har tatt utdanningen på sin siste samling. Utdanningen har nesten pågått i halvannet år og trenerne har blitt godt kjent med seg selv og hverandre. 
  – Det har vært utrolig givende å ta UEFA PRO-lisens. Jeg tar med meg mye fra denne perioden. I det daglige som trener og toppspillerutvikler lever man i boblen og føler at man det man jobber med er verdens viktigste. På UEFA PRO må man sette av tid og man kommer inn i en ny boble, sier Amund Skiri som er toppspillerutvikler og trener for Aalesund 2. 

– Det har vært en lang og veldig lærerik tid på UEFA PRO. Vi har gjort mye forskjellig og selv har jeg blitt mer bevisst. Det er mange gode kollegaer som har tatt utdanningen samtidig. På kurset har vi vært flinke til å lære av hverandre og dele med hverandre for å utvikle oss. Det å ta trenerutdanning er ikke som høyskole eller universitet hvor du tar utdanning og så er ferdig. Det som fungerer i dag, er det ikke sikkert er likt i morgen. Som trener søker du videre utvikling hele tiden, sier Vanja Stefanovic som i fjor startet som sportslig leder i Hasle Løren etter å ha vært hovedtrener i Stabæk.

Deler kompetanse

Trenerne på UEFA PRO-lisens ble raskt en sammensveiset gruppe. Selv om flere av de kanskje konkurrerer om de samme jobbene har det vært stor takhøyde for å dele med hverandre. 
  – Det er ofte to typer som tar utdanning. De som vil gjennomføre en utdannelse og de som vil lære noe. I denne gruppen har det vært et enormt stort læringsfokus som trenerne har demonstrert gjennom hele utdanningsløpet - på alle samlinger og klubbesøk, sier seksjonsleder for topptrenerutdannelse i NFF Dan Eggen.
  – Man kan sammenligne det litt med en spillergruppe. Selv om noen kjente til hverandre fra tidligere var det mye nytt. Nå når vi går ut - går vi ut som et lag. Vi er kanskje ikke så rene konkurenter heller. Noen jobber med herrer, noen med kvinner, og de fleste på forskjellige nivåer. Det er ofte man "detter" inn i en samtale som er veldig berikende, sier Skiri.
  – Tradisjonelt er dette en vanskelig gruppe å tilfredsstille. Utdanningen bryter på mange måter inn i hverdagen til disse trenerne som er i full jobb. De er konge på hver sin haug med alt press og kritikk det medfører. Med en så stor gruppe får vi mange forskjellige typer. Vi hadde et tidlig fokus på å samle gruppen, sier Eggen.

På den siste dagen av utdanningen satt smilene og klemmene løst. Det var ingen tvil om at gruppen har blitt samlet gjennom et langt utdanningsløp. 
  – Den kompetansedelingen vi har hatt på UEFA PRO-lisens er et stort fortrinn. Det med kompetansedeling er vi veldig gode på i Norge. Denne gruppen trenere er villige til å dele og faglig sterke på pensum og tematikk. Trenerne trigger hverandre og det er ingen som har lyst til å presentere noe drit for kollegaene sine, sier Eggen. 

Representanter fra Færøyene og Island

Av de 18 trenerne som tok UEFA PRO-lisens var det blant annet to fra Island og en fra Færøyene. Med språket i orden har det vært en berikelse fremfor en utfordring. 
  – Siden det ikke er mulighet for utdanning på Færøyene og Island har vi blitt oppfordret av UEFA til å ha med representanter fra disse nasjonene. Trenere som tar UEFA PRO-lisens i Norge må være norske eller skulle kunne jobbe i Norge. Det var også en forutsetning at språket må gå fint slik at noe ikke går tapt i oversettelse. Det har vært et pluss for gruppa å ha med disse deltagerne, sier Eggen. 

Fantastisk innsats av veiledere

Veilederne har reist landet rundt på klubbesøk og lagt ned en stor innsats. Eggen berømmer den fantastiske innsatsen fra veilederne. 
  – Veilederne har gjort en fantasitsk innsats. Den beste læringen er i hverdagsnære situasjoner hvor veilederne observerer, formidler og diskuterer med trenerne. Hvorfor man gjør som man gjør, det man faktisk gjør og teori om hva man kan gjøre i ulike situasjoner. Det essensielle blir å kunne omsette det man lærer i den daglige praksisen og her har veilederne lagt ned et stort arbeid, sier Eggen.

18 trenere

Her er oversikten over de 18 trenerne som har tatt UEFA PRO-lisens. 

 • Børje Sørensen
 • Håkon Grøttland
 • Kenneth Dokken
 • Kjetil Knutsen
 • Kristjan Gudmundsen
 • Mikkjal Thomassen
 • Oli Stefan Floventsson
 • Alexander Straus
 • Thomas Dahle
 • Vanja Stefanovic
 • Jørgen Isnes
 • Tarjei Smågesjø
 • Haakon Lunov
 • Amund Skiri
 • Bjarte Lunde Aarsheim
 • Arild Sundgot
 • Lars Petter Andressen
 • Øyvind Leonhardsen

Artikkelen er først publisert på fotball.no

-- annonse --