-- annonse --
Trenerutdanning
SAMLING: Nils Johan Semb og Eirik Horneland deltok på UEFA PRO-lisens sin nest siste samling. Foto: Dan Eggen/NFF
Gjest
Av Håkon Meisingset Solheim, fotball.no

UEFA PRO-lisens er Europas høyeste offisielle trenerutdanning. Forrige uke var trenerne som holder på med utdanningen på nest siste samling. De har sett, analysert og diskutert kamper på høyeste nivå i Europa. 
  – Vi hadde en fin uke fra tirsdag til fredag. Dette er den sjette og nest siste samlingen på UEFA PRO-lisens. Den siste er rett over nyttår, 9.-12. januar, sier seksjonsleder for topptrenerutdannelse i NFF Dan Eggen. 

Samlingen hadde base i Nederland, men det ble reising til kamper som ble spilt i Champions League og Europa League. Kampene Borussia Dortmund-Slavia Praha, Bayer Leverkusen-Juventus og PSV-Rosenborg ble sett live. 
  – Vi har fått mulighet til å se kamper på høyt internasjonalt nivå. Jeg tror det er utrolig viktig å få muligheten til å hente referanser - se kamper live, analysere og diskutere. Jeg tror det er undervurdert å se de beste lagene. De vi så ligger på et godt internasjonalt nivå. Dortmund er rangert som nummer 15 og Juventus som nummer 5. Det handler om hva vi kan gjøre for å nærme oss internasjonalt nivå og ikke minst bruke tid på å diskutere, sier Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen som er en av trenerne i utdanningsløpet.
  – Vi var veldig privilegerte som fikk muligheten til å ha en 1,5 time seanse med Rosenborg-trener Eirik Horneland før kampen deres. Vi fikk høre om hans inngang til kampen mot PSV og diskutere, sier Eggen. 

Blir aldri ferdig utlært

Bodø/Glimt har hatt en fantastisk sesong i årets Eliteserie. Det resulterte i en imponerende andreplass og muligheter for spill i Europa neste sesong. Kjetil Knutsen ble kåret til årets trener i Eliteserien, men føler seg ikke utlært. 
  – Etter å ha blitt kåret til årets trener i Eliteserien er det fortsatt behov for videre utdanning?
  – Den dagen du ikke trenger påfyll, da må du begynne å gjøre noe annet. Jeg er ydmyk for slik vi ønsker å være. Spillerne er i en læringsprosess hele tiden. Vi som trenere må også tenke utvikling av oss selv og jobbe videre. Det motiverer meg til å jobbe enda hardere, sier Knutsen. 
  – I Bodø/Glimt har vi vært utrolig flinke på å holde fokus på å utvikle det vi har. Se potensiale på det vi faktisk har. Vi må se muligheter. Vi er en liten klubb. Vi er flinke til å bruke tid på det vi kan gjøre noe med. Vi har det vi har, og har sett et potensiale kanskje ikke mange andre har sett, sier Knutsen om lagets sesong. 

Bodø/Glimt tok sin første medalje siden 2003 med et lag med veldig lav snittalder. Det er ingen tvil om at flere spillere har tatt steg under Knutsens ledelse. 
  – Det har vært veldig god utvikling på veldig mange. Det handler om kulturen vi har i gruppen og evnen til å jobbe hardt hver dag. Mange spillere har jobbet ekstremt hardt for å bli med på en reise. Det har vært et fantastisk læringsmiljø. Mye basert på trygghet og samhold som betyr mer enn vi kanskje forstår i forhold til å ha et godt miljø for utvikling.

Hardtarbeidende gruppe

De 18 trenerne beskrives som en gruppe som er opptatt av utvikling. Se oversikt over hvilke trenere som er i utdanning nederst i saken. 
  – Dette er en flott gruppe. De jobber hardt. Trenerne er interrest i å bli bedre og sparre med hverandre. Det de får med seg herfra skal de ta med til sin egen hverdag. Når det kommer til trenerutdanning er det ikke slik at du reiser på en samling, lærer a, b og c, og så har du lært det. Det er en prosess. Hvorfor blir kampen som den blir, hva er fokus taktisk, spillemessig og individuelt, sier Eggen. 

En del av samlingen gikk ut på at trenerne skulle levere en forhåndsrapport på lagene de skulle se. Hva som kjennetegner lagene, spillere og trenere. Og hva man kan forvente i kampen med tanke på spillere, taktikk, skadesituasjoner, resultater i andre kamper og lignende. Trenerne skal også holde en fiktiv lagprat før kampene, og i pausen, basert på informasjonen de har. 
  – Det er en simulert lagprat før kampen om hva man skal gjøre, hva man skal unngå og hva man skal se opp for. Basert på hva de har sett i første omgang skal de ta en ny fiktiv lagprat i pausen. De kjenner jo lagene litt og det blir ganske realistisk uten at de kjenner lagene så godt, sier Eggen.

Kampene blir også diskutert og analysert dagen etter. Det blir diskusjoner om hvorfor kampen ble, eller ikke ble slik man trodde på forhånd. Gruppen på 18 trenere deles da inn i mindre grupper. På denne samlingen var det bare 17 trenere siden en ble forhindret da laget han trener skulle spille kvalifisering. 
  – Det er helt naturlig med frafall på dette nivået. Trenerne jobber i Eliteserien, OBOS-ligaen eller på landslag så da kan det forekomme at noen blir forhindret av naturlige årsaker. Du tar ikke en trenerutdannelse, og så er du ferdig. De som tar utdanning som trener jobber i praksis samtidig. Trenerne tar med seg det de lærer inn i jobben før de går over til neste nivå av utdanning. Det er regel om 100% oppmøte på UEFA PRO-lisens så de som blir forhindret må gjennom et eget løp på et senere tidspunkt, sier Eggen. 

18 trenere

Her er oversikten over de 18 trenerne som tar UEFA PRO-lisens. 

 • Børje Sørensen
 • Håkon Grøttland
 • Kenneth Dokken
 • Kjetil Knutsen
 • Kristjan Gudmundsen
 • Mikkjal Thomassen
 • Oli Stefan Floventsson
 • Alexander Straus
 • Thomas Dahle
 • Vanja Stefanovic
 • Jørgen Isnes
 • Tarjei Smågesjø
 • Haakon Lunov
 • Amund Skiri
 • Bjarte Lunde Aarsheim
 • Arild Sundgot
 • Lars Petter Andressen
 • Øyvind Leonhardsen
-- annonse --